vineri, 24 decembrie 2010

Lumină din inimă

> În prag de Sărbători, o familie din cătunul Pilugani, sat Alexeni, comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, a primit în dar lumină > După ce timp de 12 ani familia Carpea Marcu a muncit din greu pentru câteva ore de electricitate pe zi, cei de la Fundaţia Speologică “Club Speo Bucovina” s-au gândit să îi ajute cu un sistem ecologic de producere a energiei > În ciuda condiţiilor grele în care trăiesc, niciunul nu s-a plâns niciodată de neajunsuri 


El are 30 de ani şi lucrează cu ziua prin sat. Ea a părăsit confortul vieţii la oraş pentru a fi alături de soţ şi de cei patru copii: doi copii în clasele a III-a, unu în clasa I, iar mezina, la grădiniţă. Împreună trăiesc într-o sărăcie pe care mulţi ar numi-o lucie, dar care pentru ei preţuieşte mai mult decât toate cadourile din lume. Pământul din jurul casei, pădurea cu care se învecinează casa, aerul tare care le rumeneşte faţa în fiecare zi şi încrederea că nimic rău nu li se poate întâmpla atâta timp cât se au unii pe alţii este tot ceea ce îşi doresc, tot ceea ce îi face fericiţi de fiecare dată când încep o nouă zi de greutăţi.



Viaţa la munte nu e uşoară nici pentru cei căliţi! Însă o viaţă la munte în care fiecare minut de lumină este plătit cu greu este şi mai dificil de imaginat. Pentru cele câteva luminiţe care împodobesc casa în serile de Crăciun sau pentru luminiţa la care copiii îşi fac lecţiile în fiecare seară, tatăl trebuie să muncească multe zile în sat. Niciunul dintre ei, însă, nu se plânge. O regulă nescrisă a familiei spune că fiecare trebuie să fie mulţumit cu puţinul pe care îl are, deoarece întotdeauna se vor găsi alţii care au şi mai puţin. Nici mama nu s-a plâns că viaţa pe care o duce este grea, nici copiii nu spun vreun cuvânt care să aducă tristeţe în sufletul părinţilor atunci când seara îşi fac lecţiile, de cele mai multe ori la lumina unei lămpi cu motorină, deoarece gazul lampant nu se găseşte. Astfel a trăit familia Carpea Marcu timp de mai bine de 12 ani.

300 de lei lunar pentru două ore de lumină

Familia Carpea Marcu este o familie tipică de la munte. Tatăl copiilor este mândru cu gospodăria pe care o are şi nu doreşte să meargă în comună, unde copiii sunt sub ameninţarea maşinilor. Aici ei au 6 hectare de pământ de munte, cu multă turbă, ca la Poiana Stampei, pe care îl muncesc şi obţin fân bun, 2 cai, 2 porci şi câteva găini.

Neajunsul cel mai mare este lipsa de curent electric. La trei kilometri de şosea, la marginea pădurii, cei patru micuţi alături de părinţii lor trăiesc într-o singură cameră, care le este şi dormitor, şi bucătărie, şi cameră de zi. Casa în care stau o împart cu grajdul. În fiecare dimineaţă tatăl merge la lucru în sat, iar copiii merg pe jos până la şcoală. La prânz, când ajung acasă, mama le desface o măsuţă extensibilă pe care îşi fac toţi, în linişte, lecţiile pentru ziua următoare. Lumină aveau până acum ceva timp de la un generator pe benzină, dar acesta s-a stricat. Pentru două ore de curent electric pe zi, familia trebuia să plătească 300 de lei pe lună pentru benzină, o sumă mult prea mare pentru ei.

Cu toate acestea, nu ar pleca la oraş sau în alt sat, motiv pentru care tatăl a început să construiască o casă. “Avem tot aici. Şi pământ, şi animale, şi libertate pentru copii. Am primit 10 mp de lemne de la primărie pentru noua casă pe care eu o construiesc, în rest mă descurc cu ce mai primesc de prin vecini. Copiii mei vreau să locuiască în condiţii mai bune”, ne-a spus Marcu Carpea.

Cadou de Crăciun – lumină !

În prag de sărbători, însă, lumina a venit de unde se aşteptau mai puţin.
În cadrul unei investigaţii făcute de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” din municipiul Suceava în Ţara Dornelor, privind identificarea gospodăriilor neelectrificate şi găsirea de soluţii pentru aceste probleme, membrii fundaţiei au aflat de condiţiile în care învaţă cei patru copii maturizaţi cu mult înainte de vreme.
Această acţiune face parte din cadrul unui proiect de promovare a energiei regenerabile în Ţara Dornelor, finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România.

Fără a le spune nimic, echipa de specialişti în energie regenerabilă de la fundaţie s-a hotărât să aducă un pic din lumina Crăciunului familiei din cătun.

S-a cumpărat un sistem de panouri solare fotovoltaice, cu care familia Carpea va reuşi să îşi asigure o sursă constantă de lumină de acum încolo. “Scopul acestei donaţii este să arătăm, tuturor celor care susţin contrariul, că se poate aduce lumină în orice cătun oricât de izolat ar fi acesta. Important este să existe doar puţin interes”, spune ing. Adrian Done, preşedintele fundaţiei şi specialistul în domeniul energiei regenerabile. Şi, într-adevăr, s-a reuşit! Sponsorizările pentru acest sistem au venit din partea SC Star Information Service & Touls SRL Iaşi, SC Led Systems SRL, Doina şi Ionel Grecu, Anca Ignat, Silvia Petcub şi Laura Ropotan.
Surpriza pentru această familie a venit chiar acum câteva zile, când Adrian Done şi Ghiţă Romaşcan au montat sistemul în faţa casei.

“Până nu i-ai văzut pe ei, nu ai văzut copii fericiţi”

Cu ochii plini de interes, cel mai mare dintre copii a urmărit fiecare pas al celor care le-au instalat “stâlpul cu lumină”. Deşi este abia în clasa a III-a, este mâna dreaptă a tatălui şi ştie deja că, atunci când va creşte, vrea să construiască maşini: “să-i duc pe copii la şcoală”. “Până nu i-ai văzut pe ei, nu ai văzut copii fericiţi”, spune Tatiana Done, vicepreşedintele fundaţiei şi cea care a venit cu ideea donaţiei. “Ies din casă şi toată lumea este a lor. Ştiu să preţuiască şi să vadă care este valoarea banului”, a completat aceasta.
Familia Carpea va putea, anul acesta, de Crăciun, să lase aprinsă instalaţia în brad toată noaptea. Cu toate că pentru mulţi acest lucru poate părea nesemnificativ, pentru familia care trăieşte de mai bine de 12 ani la vama dintre codru şi lume această lumină înseamnă speranţă. Luminiţele care peste câteva zile vor împodobi bradul de Crăciun nu vor mai fi plătite cu muncă grea de către capul familiei. Şi nici ochii micuţilor nu se vor mai închide de oboseală după ore întregi de lecţii la lumina unei lămpi cu motorină.
Viaţa la munte este grea chiar şi pentru cei căliţi. Cu toate acestea, de multe ori, ajutorul dat din suflet pentru un alt suflet face ca greutăţile să nu mai fie atât de mari.

Din punct de vedere tehnic, sistemul conţine următoarele:
> panou solar de 90 W;
> acumulator de 150 Ah la 12V;
> regulator de încărcare cu ieşiri de:
> 12 V sarcină de 10 A;
> 5 V tip USB pentru încărcare telefon celular;
> ieşiri de 3 şi 6 V pentru radio;
> două corpuri de iluminat cu LED de 5 W bucată (echivalent 50 W bec clasic);
> invertor de 220 V / 400 VA pentru calculator, televizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu